Isaac Bashevis Singer

Gruppövningar

1. Ta reda på lite om Isaac Bashevis Singer. Skriv ned en faktatext tillsammans om honom, med egna ord. Inte mindre än 150 ord och inte mer  än 200 ord med 12 punkters font.

2. Skriv 5 frågor på texten. Ge er text med frågorna till en annan grupp och ta emot en annan grupps frågor och text. Läs igenom den nya text ni fått. Svara på frågorna med metoden Fan & Pick.

3.  Ett citat av Singer är: “Papperskorgen är författarens bästa vän.” Vad tror ni han menade med det?


Du ska få läsa en saga av Singer, som heter “Katten som trodde hon var en hund och hunden som trodde han var en katt”. Först ska du få bekanta dig med några ord i sagan på jiddisch.

Den här sagan handlar om en bonde – a pojer. Bonden – der pojer hot gevojnt mit zajn mishpoche in a dorf. Bonden hette Jan Skiba och bodde med sin familj i en by – a dorf. Hela familjen bodde i en liten stuga – a chate. I stugan fanns det några få möbler och bara det nödvändigaste, för de var fattiga – zej zenen geven orem. Bonden var en fattig man – der pojer iz geven an oreman.

Familjen hade både en hund och en katt – a hunt un a kats. Hunden hette Burek, som betyder rödbeta, och katten hette Kot (som betyder honkatt). Katten trodde hon var hund och hunden trodde han var katt, eftersom de aldrig hade sett några andra hundar eller katter. De var vänner och levde fredligt – zej hobn gelebt besholem. Katten jagade ibland kaniner –krolikes tillsammans med hunden och hunden jagade möss – majz.

Till byn kom ibland en gårdfarihandlare – a hojzirer. Han hade med sig alla möjliga fina saker – shejne zachn. Jan Skibas fru och döttrar – dos vajb un di techter, blev alldeles till sig. Och särskilt förtjusta blev de i en stor spegel i en träram – a shpigl in a hiltserner ram. De hade aldrig haft en spegel eller sett sig själva i en. Spegeln var väldigt dyr – zejer tajer, för en fattig familj. Frun – dos vajb – bestämde sig i alla fall för att köpa spegeln på avbetalning och betalade till en början fem öre – finf groshn.

De hängde upp spegeln i stugan och efter den dagen blev inget sig likt. Läs sagan, så får ni se och höra vad som hände.

Läs

1. Läs sagan på svenska i boken Tio pinnar i luften sidan 36, eller i läseboken Lära läsa jiddisch lätt, sidan 61.

2. Lyssna på inläsningen och följ med i den svenska texten samtidigt.

3. Läs sedan texten med översättning mening för mening på sidan 64-73 i Lära Läsa Jiddisch Lätt.

4. Nu är det nog lätt för dig att läsa hela berättelsen   מיט ייִדישע אותיות  på sidan 74-78.

Diskutera

1. Vad hände egentligen då familjen fick en spegel? Hur förändrades familjemedlemmarna?

2. Vad tycker du att du kan lära dig av berättelsen?

3. Ge exempel ur er egen vardag och samhället idag, som kan liknas vid det som Singer berättar.