Svenska jiddischförfattare

Visste du att det finns flera författare i Sverige som skriver på jiddisch? Jo, det är sant, trots att antalet jiddischtalare inte är fler än cirka 3000 personer.

Det finns flera skäl till varför det är så. Jiddisch är ju ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk och tack vare det uppmuntrar staten judarna här att lära sig jiddisch. Att skriva böcker och läromedel är ett viktigt steg för att skapa förutsättningar för att språket ska läras och spridas.

Dos Nisele  דאָס ניסעלע

Sore Schulmans farföräldrar talade jiddisch och redan som liten berördes Sore av språket. Hon skriver att deras vaggvisor fick henne och hennes syster att somna. I vuxen ålder bestämde hon sig för att inte nöja sig bara med de få ord hon kunde. Hon lärde sig jiddisch ordentligt och skrev  berättelsen Dos Nisele.

Här får du läsa inledningskapitlet till boken och kanske ger det dig lust att läsa hela?

Läs och skriv

1. Läs första stycket på transkriberad jiddisch. Ladda ned pdf. Är det några ord som du inte förstår? Kontrollera då i ordlistan efter texten.

2. Försök läsa texten  מיט ייִדישע אותיות Ladda ned pdf. Titta särskilt på de loshn-kojdeshdike orden och se i transkiberingen och ordlistan hur de ska uttalas.

3. Nu ska du och en kamrat fantisera ihop en egen historia om hur nöten hamnade i farmors ficka. Skriv ned historien och läs upp den för de andra i klassen.

Självklart kan det vara roligt att nu läsa Sores berättelse om Dos Nisele. Kanske finns boken i ert skolbibliotek eller på stadsbiblioteket?


Olniansky Tekst Farlag

Det här är ett bokförlag som förlägger böcker på jiddisch i Sverige. Ida och Niklas Olniansky, som är grundarna, skriver och sammanställer allt själva. De ger ut flera nya titlar per år. De flesta är barnböcker men det finns även annat.

Vad sägs om The Hobbit på jiddisch?! Här kan du läsa mer om Ida och Niklas.